Svätá Terezka na Slovensku

Svätá Terézia od Dieťaťa Ježiša a Svätej TvárePatrónka misií, učeníčka svätých španielskych mystikov Karmelu, učiteľka Cirkvi, klauzúrna sestra, ktorej „malá cesta“ nemohla ostať skrytá za mrežami kláštora v Lisieux, svätá Terézia od Dieťaťa Ježiša a Svätej Tváre chce aj na Slovensko priniesť „dážď ruží“. V dňoch 10.-24. januára 2016 budú putovať relikvie svätej Terezky po Slovensku, od Bratislavy po Michalovce.

Vstúpiť do školy svätej Terezky môžte aj pri tejto púti, ktorej podrobný program sa nachádza na stránke terezka.kkp.sk. Svätá Terézia z Lisieux, oroduj za nás!

Svätá Terézia z Lisieux (1873-1897), panna a učiteľka Cirkvi, je jednou z najznámejších svätých katolíckej Cirkvi, zvlášť obľúbená pre jej jednoduchosť a praktický prístup k duchovnému životu. Pápež Pius X. ju nazval „najväčšou sväticou moderných čias“. Už v pätnástich rokoch odpovedala na Pánovo volanie vstupom do kláštora bosých karmelitánok. Jej autobiografia sa čoskoro po jej smrti (zomrela 24-ročná na tuberkulózu) stala jedným z najpopulárnejších diel katolíckej literatúry. Zo zachovaných diel a svedectiev žiari nevinnosť a odovzdanosť do Ježišových rúk, ktoré v skrytosti Karmelu vyzdvihli Terezku v krátkom čase do výšin svätosti. Na základe jej duchovnej skúsenosti a náuky ju sv. Ján Pavol II. vyhlásil v roku 1997 za učiteľku Cirkvi.


Publikované

v časti

Autor článku: